Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση dvd: Η παγίδα (Klopka)


Η ταινία «έπεσε» στα χέρια μου τυχαία, όπως συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις ταινιών που αργότερα χαρακτηρίζουμε μικρά διαμάντια. Χωρίς διαφημίσεις και ντόρο από έντυπα που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, η ταινία είναι από τις καλύτερες που έχω δει τον τελευταίο καιρό.

Ο χαμηλόμισθος αρχιτέκτονας  Mladen ζει με τη γυναίκα του Marija και το γιο του Nemanja στο Βελιγράδι της μετά - Μιλόσεβιτς εποχής. Ξαφνικά, ο μικρός προσβάλλεται από μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια και μόνη λύση είναι η εγχείρηση η οποία κοστίζει 26.000 ευρώ. Μετά από αγγελία στην εφημερίδα ένας μυστηριώδης άντρας προσφέρεται να δώσει ολόκληρο το ποσό αρκεί ο Mladen να δεχτεί να σκοτώσει έναν ανταγωνιστή του.

Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος σε πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν σχεδόν χωρίς σκέψη; Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτείς ότι η ζωή του παιδιού σου αξίζει λιγότερο από μια κενή κορνίζα των 30.000 που περιμένει ένα έργο ανάλογο της τιμής της;

Η «Παγίδα» είναι καλοσκηνοθετημένη και χαρακτηρίζεται από την ένταση που σχεδόν δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Παράλληλα ο τρόπος χειρισμού των ηθικών διλημμάτων των ηρώων του θυμίζει αρχαία τραγωδία  ενώ ταυτόχρονα δίνεται μια σκληρή και αληθινή περιγραφή της Σερβίας εκείνης της εποχής.

Δημήτρης Ταξάκης



1 σχόλιο:

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...